Hotels, Restaurants & SPA

Sir Joan Hotel, Ibiza


The architectural word-class project bears the signature of the Spanish architects Ribas & Ribas, whereas interiors design has been conceived by the Israeli architects Baranowitz & Kronenberg.

The studio BK Architects based in Tel-Aviv, who already won several prizes, designed the Sir Joan as a contemporary and design hotel, which reflects the maritime culture of the island and recalls the concept of yatch-living. In a recent interview, BK speaks about a story which converses with the present, past and future of the island, where guests are invited to live an iconic experience.

The hotel houses on ground floor all spaces which compose the Front of House: the reception, the lounge area and the two restaurants, Izakaya and The Butcher. These places are completed by an external area, with the swimming-pool, some relax zones and a dining area.
On floors from first to third, we find 36 rooms, each one provided with at least one balcony. The twelve rooms on each floor are different one from the other in terms of configuration and dimensions. This architectural diversity becomes also a large possibility of choice for the guests of the hotel.

On fourth floor are located the two penthouses, each one equipped with its own wide private terrace, which contains many living areas and overlooks on the sea and on the historical center of Ibiza.

In this context, the Paolo Castelli S.p.A. took care of supply and installation of finishes and custom-made furniture both for public areas and rooms. Moreover, the company was in charge of the coordination of other works (building works and MEP) interfering with interior fit-out.
Concerning materials, this project is extremely varying and designers played with a combination of wood and metal, plus marble for restrooms.

Hotel entrance on ground floor is strongly characterized by the unexpected combination between walnut floor and metallic lamellas mirror finish on the ceiling. The bar counter with its undulating shapes follows the marine metaphor, together with the embossed stainless steel wall cladding.
Moving to upper floors, we go through corridors leading to guest rooms where walls are painted with the turquoise color of the Balearic sea and reflect its waves thanks to the movements created by the light on embossed stainless steel ceiling panels. In the rooms, the guests find again the walnut floor and the embossed stainless steel wall cladding which welcomed them on ground floor. Finally, the project culminates in the 2 penthouses on 4th floor, which represent an actual homage to yacht-living.

Photo credits: Amit Geron